Jdi na obsah Jdi na menu
 

Co dělat, abych nepřenášela?

article preview

Už chci porodit!!! frown

Termín porodu již klepe na vrátka a vaše děloha nejeví sebemenší náznaky aktivity a vy se bojíte, že budete přenášet? Máte těhotenskou cukrovku či jiné onemocnění, u kterého vám bylo doporučeno porodit do stanoveného termínu porodu? Přemýšlíte, zda jsou možnosti, jak začátek porodu trochu popostrčit?

Aby porod začal, je nutné určité hormonální "dozrání" nejen ženy, ale i dítěte. Zvýšené hladiny hormonů zvyšují citlivost svaloviny dělohy na oxytocin, který ji stimuluje k činnosti. Pokud k takovému dozrání nedojde, hladká svalovina dělohy nereaguje na oxytocin tak, jak by bylo potřeba a kontrakce nemohou být dostatečně vydatné. Proto je nutné si uvědomit, že pokud vy ani vaše děťátko ještě nejste na porod připravené, nezbývá, než vyčkávat... až uzraje, tak upadne! Tak na to myslete a buďte trpělivé.

Ráda bych zmínila, že přenášení nezačíná překročením termínu porodu (40+0), přenášení, jako takové, začíná 2 týdny po stanoveném termínu porodu (42+0). Po překročení termínu začíná pomalu stoupat riziko zhoršené funkce placenty a proto je takové těhotenství více sledované. Pokud ale vaše těhotenství i po termínu porodu nevykazuje žádné známky placentární nedostatečnosti, vašemu děťátku se daří dobře a není žádný jiný medicínský důvod k vyvolání porodu, nespěchejte. Vše chce svůj čas a věřte, že v této oblasti se časová investice vyplácí.

Čím tedy můžete podpořit zmíněné "dozrávání"?

yes Bylinkami 

Některé bylinky stimulují hormonální procesy a činnost dělohy, uvolňují porodní cesty a pánevní dno. Mezi takové patří například maliník, kontryhel, pupalka i lněné semínko, které také podporuje činnost střev.

yes Vaginální napářkou

Podobný účinek, jako výše uvedené bylinky, má i vaginální napářka. Kromě benefitů používaných bylin, cíleně uvolňuje porodní cesty působením teplé páry. Napářkou si také krásně prohřejete hráz před masáží či použitím Aniballu a je to výborný prostředek k nácviku relaxace svalů pánevního dna.

yes Pojídáním datlí

Konzumace datlí v těhotenství podporuje činnost dělohy. Datle jsou bohatým zdrojem minerálních látek a energie.

yes Pohlavním stykem

Další známé doporučení je pohlavní styk. V mužském spermatu jsou totiž obsaženy prostaglandiny, které podporují dozrávaní porodních cest a rovněž stimulují dělohu ke kontrakcím. 

yes Drážděním bradavek

Ano. Stimulace bradavek spouští vyplavování oxytocinu, který je zodpovědný za činnost vaší dělohy, tedy za kontrakce.

Všechny uvedené metody neslouží k samotnému vyvolání porodu, ale k podpoře vašeho hormonálního nastavení a děložní činnosti a pomohou vám vaše tělo na porod lépe připravit. Tak proč je nezkusit? wink

 

 
 


Přihlášení

Kategorie

Facebook


Statistiky

Online: 3
Celkem: 106787
Měsíc: 3415
Den: 149