Jdi na obsah Jdi na menu
 

Péče o jizvu po císařském řezu

article preview

Péče o jizvu po císařském řezu

Císařský řez - někdy chtěný, plánovaný, někdy nechtěný a nečekaný. Ať už přišel jakkoli, na vašem břiše zůstala trvalá vzpomínka v podobě jizvy. Vzpomínka by to měla být krásná, protože je důkazem vašeho porodu. Aby se nestala nepříjemným doplňkem vašeho břicha, vyplácí se jizvu přijmout a opečovávat, než zcela ignorovat.

V předchozím článku o porodním poranění jsem zmínila, že po zhojení jizvou dochází ve tkáni ke změně vlastností. Po císařském řezu prostupuje přes mnoho vrstev a může způsobit potíže, které se objevují i na vzdálenějších částech těla. 

Pojďme raději potížím předcházet, než je později řešit. smiley

Pokud máte plánovaný císařský řez zatím před sebou, vězte, že péče o jizvu začíná hned v prvních hodinách po výkonu. Co tedy dělat v období 24 hodin od operace?

► Se svou jizvou se pomalu seznamujte - dotýkejte se jizvy přes krytí i po jeho odstranění.

Dýchejte do břicha - v poloze na boku si položte ruku do oblasti jizvy a vytvořte mírný tlak. Opakovaně se nadechujte do dlaně.

► Při zvýšení nitrobřišního tlaku (kašel, kýchání) přiložte ruku na jizvu.

► Necitlivost jizvy či jejího okolí vás nemusí znepokojovat - může přetrvávat po dobu několika týdnů až měsíců. wink

Máte za sebou první vstávání a začínáte plně pečovat o vaše miminko? 

Oblast břicha by měla být co nejméně namáhána, proto není žádoucí zvýšená aktivita břišních svalů. surprise

► Lehejte si a vstávejte přes bok.

► Vytvořte oporu břišní stěny pomocí podvazovacího šátku. Jizva bude mnohem méně bolestivá a vy díky tomu pohyblivější, což vám zcela jistě usnadní první dny po operaci.

Jak se o jizvu starat v období šestinedělí?

► Jizvu můžete začít masírovat. Ovšem není masáž jako masáž - v poloze na zádech si položte ruku do oblasti pod jizvou, vytvořte mírný tlak a lehce zakružte. Povolte tlak, posuňte ruku a zopakujte takto po celé délce jizvy. 

► Po zhojení stroupků můžete začít s promazáváním jizvy třeba třezalkovým olejem nebo měsíčkovou mastí...

A co v dalších měsících?

► Opět masáž - tentokrát krouživá! V poloze na zádech položte bříška prstů přímo na jizvu (na plocho, ne bodovým kontaktem nehtů), vytvořte tlak a provádějte krouživé pohyby. Touto masáží zajistíte pohyblivost jednotlivých vrstev, proto se nebojte jít do větší hloubky. Takto ošetřete celou délku jizvy. Pokud pocítíte zatvrdlé místo, setrvejte zde, až do jeho povolení.

► V prvních 4 měsících využívejte podporu šátkem a vyhýbejte se větší zátěži.

► Podpořte hojení aplikací svalově-lymfatického tejpu.

► Noste o velikost větší prádlo, volné oblečení nebo šaty. Těsné prádlo či kalhoty s páskem omezují průtok lymfatického řečiště, což vede ke vzniku otoků.

Pamatujte, že otok jizvy může být známkou přetížení. 

Při péči o miminko je důležité nezapomínat na nepostradatelnou osobu - na maminku. Když se maminka bude cítit dobře, o to spokojenější bude její děťátko. Pečujte o sebe a o své zdraví... heart

 

 

 
 


Přihlášení

Kategorie

Facebook

Facebook


Mail list


Statistiky

Online: 2
Celkem: 103627
Měsíc: 2928
Den: 116