Jdi na obsah Jdi na menu
 

Péče o porodní poranění

article preview

Poranění v oblasti hráze, příp. její nástřih (epiziotomie) je strašákem mnoha žen. Podobně jako prevence vzniku takového poranění je důležitá i následná péče. Je potřeba si uvědomit, že každé poranění se hojí jizvou, která mění vlastnosti původní tkáně. Mění její pružnost, omezuje průtok tekutin a může utlačovat nervové struktury.


Co tedy dělat, abychom snížily riziko poranění hráze při porodu?

► V těhotenství lze ovlivnit pružnost hráze její masáží či používáním Aniballu. Výborným doplňkem takovéto přípravy je vaginální napářka, která hráz prohřeje a učiní ji poddajnější.

► Během porodu je opět dobré využít účinků tepla na pružnost hráze ať už v podobě teplých obkladů při porodu hlavičky nebo nahřátím hráze pobytem ve vaně. Stejně jako v těhotenství i zde velkou službu vykoná vaginální napářka. Důležitou roli hraje také pomalé prořezávání hlavičky a poloha, kterou žena zaujme.

smiley Všechna tato témata rozebíráme podrobněji na mých kurzech předporodní přípravy;)


Jak o svou hráz pečovat, když k poranění dojde?

► Během pobytu v porodnici poranění často větrejte. Po každém použití toalety hráz omývejte vodou a nebojte se svého poranění dotknout. Jemné hlazení zlepšuje mikrocirkulaci a podporuje hojení. V případě otoku je vhodný studený obklad.

► Masáž jizvy se provádí až po uvolnění stehů. V polosedě zkoušejte jemnou masáž krouživými pohyby bříšky prstů. Takto ošetřete celou oblast jizvy. Pokud by vám taková masáž byla nepříjemná, zkuste jej provést přes nahřátý sáček s pohankovými slupkami.

► Po ukončeném šestinedělí přejděte na masáž dvěma prsty. Mezi palec zavedený v pochvě a ukazovák uchopte hráz v oblasti jizvy a pohybujte prsty proti sobě. Touto masáží obnovíte pohyblivost jednotlivých tkání hráze, čímž se zachová její přirozená pružnost.

K masážím používejte olej určený pro ošetření hráze (třezalkový, měsíčkový...) a během prvního roku pečujte o svou jizvu pravidelně, třeba v rámci večerní hygieny. Později provádějte občasnou kontrolu její pružnosti masáží palcem a ukazovákem.


Vaše jizva, ať už na hrázi či na břiše si zaslouží pozornost a péči, protože je důkazem, že jste přivedla své dítě na svět, proto ji přijměte a opečovávejte, ona vám to vrátí.

 A o jizvě na břiše zase příště ;)

 

 
 


Přihlášení

Kategorie

Facebook


Statistiky

Online: 1
Celkem: 106821
Měsíc: 3436
Den: 148