Jdi na obsah Jdi na menu
 

Podvazovací šátek

article preview

Podvazovací šátek v těhotenství během a po porodu

Podvazovací šátek je velmi jednoduchá a elegantní pomůcka vhodná pro všechny ženy. Jedná se o neelastický pruh látky, který vychází z tradičního mexického šátku tzv. reboza. V Mexiku je rebozo symbolem vdané ženy, je hojně používán k nošení dětí a stal se nepostradatelnou pomůckou těhotných žen a mexických porodních bab, které jej používají v péči o ženu.

yes ŠÁTEK V TĚHOTENSTVÍ

Během těhotenství se s rostoucím bříškem mění těžiště ženy, břišní stěna je oslabená a svou funkci nevykonává v takové míře, jak by při dané zátěži bylo potřeba. Nedostatečná funkce břišní stěny se projeví bolestí beder, ale může také ovlivnit polohu miminka v děloze či vstupování hlavičky do pánve v závěru těhotenství.

Šátek je tedy vhodné nosit v těhotenství preventivně, jako oporu rostoucímu bříšku. Zvláště vhodný je u vícerodiček, které mají oslabenou břišní stěnu předešlými těhotenstvími a u těhotných žen s rozestupem břišních svalů.

Masáž šátkem, která spočívá v rytmickém natřásání jednotlivých částí těla, pomáhá k uvolnění přetížených struktur a k relaxaci těhotné ženy. 

yes ŠÁTEK PŘI PORODU

Během porodu masáž šátkem odstraňuje zvýšené napětí v těle ženy, které se negativně podepisuje na průběhu porodu a zvyšuje potřebu užití analgetik. Podvázání šátkem může v některých případech ovlivnit vstupování hlavičky do pánve a podpořit vhodnou polohu miminka, která je rozhodující pro vaginální vedení porodu. Šátek při porodu může být třeba jen nápomocný k zaujmutí výhodné pozice, ale i to, co zásadně ovlivní průběh vašeho porodu.

yes ŠÁTEK V ŠESTINEDĚLÍ

I v období šestinedělí je šátek velikým pomocníkem. Nahrazuje, v té době, nefunkční břišní stěnu a podporuje zavinování dělohy.  Ženám po císařské řezu výrazně snižuje bolestivost a tím zvyšuje její mobilitu, což je při péči o miminko k nezaplacení.

heart U podvazovacího šátku platí snad více, než kdekoli jinde, že jednoduché věcí fungují nejlépe.heart

Podrobnější informace o šátku a praktické dovednosti prezentuji v mých předporodních kurzechsmiley

 

 

 
 


Přihlášení

Kategorie

Facebook


Statistiky

Online: 2
Celkem: 106870
Měsíc: 3459
Den: 142