Jdi na obsah Jdi na menu
 

Význam předporodní přípravy

article preview

Příprava na porod? Proč?

Co očekávat od předporodní přípravy a v čem mi vlastně pomůže? Otázky, které si během svého těhotenství pokládají mnohé ženy. Někdy je jejich volba, zda se zúčastní předporodního kurzu, dána již proběhlým porodem. Je tedy předporodní příprava smysluplná i pro vícerodičky? Pokusím se odpovědět na uvedené otázky a vysvětlit, jaký smysl mají kurzy předporodní přípravy.

To, jakou bude mít váš porod podobu do značné míry ovlivňuje vaše psychické rozpoložení a nastavení vnímání porodu. Někdo porod bere jako nutné zlo, někdo, jako zlomový okamžik ve svém životě. Pojďme se tedy podívat, zda lze ovlivnit přístup k porodu, posílit sebevědomí a tím i podpořit psychiku. Každým krokem do neznáma se vystavujeme určité stresové situaci. Každý se s takovým druhem stresu vyrovnává jinak, někoho zásadně neovlivní, ale v někom vyvolá obavy a pochybnosti o sobě samém. Smyslem předporodních kurzů je zmírnit dopady obav a strachů, posílit ženské sebevědomí a informovat o možnostech, jakými lze své tělo na porod připravit a jak podpořit celý porodní proces. Systém porodnické péče v nemocnicích ne vždy umožňuje péči "jedna na jednu", myšleno jedna porodní asistentka pečující o jednu rodičku. Realita je někdy taková, že porodní asistentka musí rozdělit svou péči mezi více rodiček a lehce se pak může stát, že žena, která přichází k porodu zcela neznalá a odevzdaná, potřebuje větší míru péče, kterou ale dostat nemůže. Jak se taková situace odrazí na průběhu porodu? Třeba bojem s kontrakcemi, jejich nepřijetím. Pokud se kontrakcím bráníme a nenecháme vykonávat jejich práci, porod nepostupuje tak, jak má. Toto nepřijetí bývá z důvodu neznalosti významu děložní činnosti. Proto je důležité pochopit, co se v těle rodící ženy odehrává a proč tomu tak je. Co chápu a čemu rozumím, lépe přijímám a umím s tím pracovat. 

V kurzech předporodní přípravy ženy (a jejich partneři) dostávají informace o fyziologii porodu a také o možnostech, kterými lze usnadnit průběh porodu a tím snížit potřebu zásahů do celého porodního procesu. Lze říci, že žena, která prošla předporodní přípravou jde k porodu více sebevědomá, schopná spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se průběhu jejího porodu, protože každá mince má dvě strany a každé rozhodnutí má být na základě dobře pochopených informací. Předporodní příprava ji činí více nezávislou na zdravotnickém personálu.

A co vícerodičky? Zkušenost s porodem mají, je tedy potřeba se na další porod připravovat? Záleží, jaká ta jejich zkušenost je. Pokud cítí, že během jejich prvního porodu nebylo něco v pořádku, i když třeba přesně nedokáží pojmenovat co, že svůj porod nezvládli a cítí pocit selhání, v takovém případě může předporodní příprava poodhalit to, co skutečně stojí za jejich negativním zážitkem. Je těžké jít k porodu s vědomím, že vše zvládnu, když po prvním porodu cítím pochybnosti a selhání. 

Předporodní příprava by měla ženy připravit na to, že ne každý porod má hladký průběh a ne vždy to jde zcela bez zásahů, ale zároveň by měla ženám říci, že je mnoho možností, které samotnému průběhu napomáhají a všechny situace mají svá řešení, mnohdy i překvapivě jednoduchá.heart

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Přihlášení

Kategorie

Facebook


Statistiky

Online: 1
Celkem: 106809
Měsíc: 3427
Den: 149