Jdi na obsah Jdi na menu
 

Faktory ovlivňující porod

article preview

Jak ovlivnit průběh porodu

Porod. Téma, které se objevuje nejen mezi ženami, ale pochopitelně se vloudilo i do ryze mužské společnosti. Jak by ne, vždyť se většina nastávajících tatínků celého toho dění kolem těhotenství a zrození aktivně účastní. U žen toto téma rezonuje po celý jejich život, vzpomínají, jaký byl, jací byli lidé, kteří se stali součástí jejich porodu, zda to byl výjimečný okamžik či trauma, které si s sebou nesou dlouhá léta. 

Každá těhotná žena doufá v bezproblémový porod s minimem zásahů na jehož konci je zdravé miminko. Ne každý porod, ale takový může být, protože do porodu mohou promlouvat neovlivnitelné faktory, u kterých nezbývá nic jiného, než jej přijmout a s vděkem respektovat cestu, kterou si děťátko pro příchod na svět zvolilo.

Důležité je zaměřit pozornost tam, kde je možné zasáhnout, alespoň do určité míry, a to, jak v těhotenství, tak u porodu.

Faktory, které utváří podobu porodu jsou porodní cesty, kontrakce, nenarozené dítě a psychika ženy.

yes Porodní cesty jsou rozděleny na měkké (dolní děložní segment, děložní čípek, pochva, pánevní dno a zevní rodidla) a tvrdé (kostěná pánev), ale vnímejme jej jako celek (pánev), protože ty měkké zasahují do nastavení a pohyblivosti těch tvrdých a ty tvrdé zase ovlivňují napětí v těch měkkých. Více na toto téma je uvedeno ve článku Pohyby pánve při porodu, kde zmiňuji především ovlivnění tohoto významného faktoru přípravou v těhotenství. I při porodu je ale možné podpořit a pozitivně ovlivnit přirozený proces spolupráce mezi pánví ženy a rodícím se dítětem a to vhodným polohováním, podporou pohybu a uvolnění ženy masáží, působením tepla a vytvářením vhodného prostředí, kde se žena cítí bezpečně.

yes Kontrakce. Aby kontrakce dobře vykonávaly svou práci, tj. otevíraly porodní cesty a posouvaly miminko do pánve, potřebují dostatečné množství oxytocinu. Jeho produkce je ovlivněna způsobem porodu (spontánní x indukovaný - více ve článku Co dělat abych nepřenášela) a prostředím, ve kterém žena rodí. Pokud se žena při porodu necítí bezpečně, je ve stresu nebo je neustále vyrušována zbytečným mluvením a třeba i ostrým světlem, je nadbytečně narušováno její soukromí a intimita není produkce oxytocinu dostatečná, což se logicky promítne do kvality kontrakcí. Tato kvalita je dána i tím, zda má organismus rodící ženy dostatek energie a hydratace. Proto není vždy na místě omezování přijmu vhodné potravy a tekutin.

yes Rodící se dítě. To má mnohdy při porodu rozhodující slovo. Už v těhotenství je důležité podporovat jeho dobré uložení v děloze především prevencí vzniku dysbalancí v oblasti pánve a bránice a to správným dechem, vhodným pohybem a řešením bolestivých stavů. Během porodu můžeme podpořit práci, kterou děťátko vykonává, vhodným polohování, dostatečným pohybem a snižováním napětí měkkých tkání matky třeba rebozo masáží.

yes Psychické rozpoložení ženy. Prostředí, ve kterém žena rodí a lidé, které kolem sebe má, mohou velmi zásadně ovlivnit to, jak její porod bude vypadat. Lze říci, že tento faktor je průsečíkem všech ostatních. Stres a strach zvyšují napětí v těle, ovlivňují kvalitu kontrakcí, což vede ke zpomalení progrese porodu. Žena se při porodu musí cítit bezpečně, musí kolem ní být lidé, kteří ji plně respektují a podporují a to v každém případě, ať už se rozhodne pro porod bez medikace či s využitím třeba farmakologické analgezie. Důležitý je dostatek informací s následnou možností volby. Klíčové je podporující prostředí, zachování soukromí a intimity, teplo a klid. Asi žádný savec nepřivede na svět své mládě uprostřed rušného náměstí.

heart Pro získání informací o tom, zda a jak uvedené faktory ovlivnit, můžete navštívit Kurz předporodní přípravy nebo zakoupit e-book Fyzická příprava k porodu, protože pokud je potřeba jakkoli zasáhnout, je lepší tak učinit v těhotenství, než-li u porodu.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Přihlášení

Kategorie

Facebook


Statistiky

Online: 1
Celkem: 106454
Měsíc: 3215
Den: 141